¿Qué es el queso?

Què és el formatge?

El formatge és un aliment ple de vida elaborat a partir de la llet quallada de vaca, cabra, ovella o altres mamífers. El formatge és un aliment que s'obté per la maduració de la quallada de la llet una vegada eliminat el sèrum i està compost per llevats, fongs, bacteris, minerals, proteïnes, sucres i altres components que influeixen directament al gust, a la textura ia l'aroma de cada formatge.

Tots aquests elements estaran directament vinculats al territori d'on prové el formatge, rebent forta influència de la vegetació i l'alimentació natural que rep el ramat d'on prové la llet. A més, la climatologia de la regió també és importantíssima per al desenvolupament de tots els elements fonamentals que definiran el formatge.

L'últim (però no menys important) subjecte transformador del formatge és el factor humà, on el mestre/a formatger/a definirà el formatge d'acord amb les seves tradicions locals i coneixements tècnics que se sumessin als factors del territori i dels components naturals del formatge.

Aquests tres factors junts fan que cada formatge sigui únic. Un mateix formatge d'una mateixa formatgeria mai no serà exactament el mateix d'un lot de producció a l'altre, sempre hi haurà una petita variació de gust, textura i aroma, d'acord amb l'estació de l'any, l'ànim del mestre/a formatger/a, les condicions del ramat. D'això en diem estacionalitat.

Tornar al bloc